Jij en Covid-19
De afgelopen maanden waren voor jou waarschijnlijk erg bijzonder! Overal hoorde je over Corona of Covid-19 spreken, je school werd gesloten, je mocht niet meer naar je hobbyâs of met je vrienden/vriendinnen afspreken, niet meer op bezoek bij je grootouders, ⊠. En het lijkt voorlopig nog niet gedaan, Covid-19 is jammer genoeg nog niet verslagen!
Op deze website willen we kinderen en jongeren informatie geven over het Coronavirus of het Covid-19-virus. Niet alleen medische info, maar ook info over andere dingen die voor jou belangrijk zijn in deze Coronatijden, zoals bijvoorbeeld dat jij je goed in je vel blijft voelen en dat je goed kan blijven groeien en ontwikkelen, want daar heb je als kind en jongere recht op! đȘ

Heb je vragen over het coronavirus?
Geen paniek! Een team van jonge kinderartsen in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola probeerde al je vragen te beantwoorden. Ze hebben speciaal voor jou een korte video voorbereid, om dit alles op een eenvoudige en leuke manier uit te leggen! Na het bekijken van deze video, zal je een echte professional zijn over het onderwerp đ§. Dus, hier is de site van COVID for kids.
Vragen
Verschillende studies hebben aangetoond dat lagere schoolkinderen niet de motor vormen van de Covid-19-gezondheidscrisis. Beschikbaar onderzoek bij jongeren vanaf de middelbare schoolleeftijd wijzen eerder op een stijgend risico om het virus door te geven. Het respecteren van de veiligheidsmaatregelen blijft daarom voor iedereen van belang. Zowel wat kinderen als jongeren betreft, geeft onderzoek aan dat zij minder vatbaar zijn voor infecties en indien ze geĂŻnfecteerd raken, zijn ze minder ernstig ziek. Het psychosociaal welzijn van kinderen en jongeren moet men in rekening brengen, en wetenschappelijke kennis over zowel het infectiologisch aandeel als het welzijn van kinderen in deze crisis is vereist om het negatief effect van de crisis op hun ontwikkeling zoveel mogelijk te beperken.
Dit wetenschappelijk platform zal de komende tijd verder worden uitgebreid gelijklopend met de groeiende wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten omtrent Covid-19 bij kinderen en jongeren. Neem dus regelmatig een kijkje om meer wetenschappelijke achtergrond te hebben over âwaaromâ maatregelen voor kinderen en jongeren anders kunnen zijn dan bij volwassenen.
Voel je je boos đ , gestresseerd đŻ, angstig đš of depressief đ?
Dit kan normaal zijn. Onderdruk je emoties niet. Praat erover met je ouders, broers en/of zussen, een vertrouwenspersoon of iemand waarbij je je goed voelt.
Heb je meer vragen of hulp nodig?
Er zijn verschillende organisaties, initiatieven en professionele zorgverleners die voor je klaar staan đ§Ąđ.
Op de websites van deze organisaties kan je nog meer specifieke hulporganisaties terugvinden.
Hier vind je een kort overzicht:Â
Hulplijn geweld

Als je te maken hebt met geweld of je bent er getuige van kan je terecht op het nummer 1712 of op de website 1712.be.
Awel

Een organisatie die luistert naar kinderen en jongeren op het telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.
WAT WAT

Een platform van meer dan 70 organisaties die jongeren willen informeren en leiden naar advies of hulp op watwat.be
School of CLB

Jouw school of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) verbonden aan jouw school of via chat op www.clbchat.be/.
Jongeren AdviesCentrum (JAC)

Voor vragen in verband met het algemeen welzijn kan je terecht bij JAC. Je kan ook met hen chatten, bellen of langsgaan in het centrum in jouw buurt.
Nupraatikerover

Een platform voor jongeren waar je anoniem kan chatten met gespecialiseerde medewerkers over al je vragen ivm. seksueel misbruik of mishandeling.
Zelfmoordlijn

Dringend nood aan een gesprek? Bij de Zelfmoordlijn staat er altijd iemand voor je klaar. Je kan terecht op het nummer 1813 of chatten met vrijwilligers of contact opnemen via mail.
Druglijn

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, vorm het nummer 018 15 10 20. Of maak gebruik van hun zelfzorg- en zelfhulp-tools. Meer info op druglijn.be.
NokNok

Hier vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je terecht op de website.
Vlaamse Scholierenkoepel

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is dé organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs.
VSK wil de stem van scholieren overal laten meetellen, in de eerste plaats op school en bij het beleid.Â
OverKop

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Alle info en chat via hun website.
#ik ben ik

Onze samenleving vraagt soms veel van ons. Maar we kunnen ook kritisch zijn voor onszelf. Nergens voor nodig. Perfectie is passé: wees gewoon wie je bent.
Geef je mentale gezondheid een positieve boost en ga zelf aan de slag op de website van â#ik ben ikâ, een initiatief van de Socialistische ziekenfondsen.
Stresskip

Kinderen ervaren de laatste jaren veel meer stress. JOETZ vzw kaart dit thema op een positieve en luchtige manier aan met een stresslied âGeen paniekâ. Een aanstekelijk ritme, de prachtige stem van Jindra en een hoop jonge stresskipjes vormen de vrolijke basis van âGeen paniekâ.
EDtv

ED TV is een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video’s moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. Ontdek het hier.
EDSCAPE

ED TV ontwikkelde met verschillende experten en het departement Onderwijs en Vorming Edscape, een educatief pakket over de coronamaatregelen voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Daarmee leren kinderen en jongeren hoe het virus werkt, en worden ze gemotiveerd om de maatregelen te volgen. Edscape hier.
Conflicthelden

Geraak je wel eens in een ruzie verzeild die niet op te lossen lijkt? Wil je graag tips hoe je ‘nee’ kan zeggen zonder de ander te kwetsen? Op deze website vind je als jongere (13j-18j) informatie en oefeningen om op een goede manier om te gaan met conflicten.
TEJO

Ben je tussen 10 en 20 jaar? Zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt?Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten?
Dan ben je welkom bij TEJO. We luisteren graag naar je verhaal.
Ga hier naar de website.
Teleblok

Teleblok is tijdens de examenperiodes in januari en juni een aanspreekpunt voor studenten en mensen in hun omgeving via een gratis en anonieme chat. Elke avond tussen 18u en 23u bieden onze vrijwilligers hun luisterend oor aan.
Meer info hier.
Solentra

Solentra is in de regio Brussel expert in psychische zorg en hulpverlening aan jonge vluchtelingen en hun gezin. Vaak gaat het om oorlogstraumaâs die om een zeer specifieke aanpak vragen. Ze werken vanuit een brede maatschappelijke context. Ontdek de organisatie hier of bel naar 0800 35 247.
.
Lumi

Lumi is een organisatie voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Ben je jong, of net niet? Er zijn bij geen beperkingen op leeftijd. Ook op andere vlakken zijn ze open voor iedereen. Zolang je een vraag of verhaal hebt over gender of seksuele voorkeur ben je op de juiste plek. Ontdek de website.
.
Jij
Je rechten
Als kind en jongere heb je rechten. Deze rechten zijn vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
De afgelopen maanden hebben Covid-19 en de verschillende maatregelen een enorme invloed gehad op jouw rechten wat betreft je ontwikkeling en gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren.
Als kind en jongere heb je:

Recht op een gelijke behandeling

Recht op een goed leven

Recht op eigen mening en inspraak

Recht op spel, rust en cultuur

Recht op veiligheid en bescherming

Recht om samen te komen met anderen

Recht op privacy

Recht op een gezin

Recht om iemand te zijn

Recht op gezondheidszorg

Recht op onderwijs en informatie
Wil je meer weten over je rechten als kind en jongere en het kinderrechtenverdrag?
Kijk dan zeker op de website van Unicef België en kom er alles over te weten.
Ook op de website van ’t Zitemzo, kan je veel informatie terugvinden over de kinderrechten.


Je ontwikkeling en je goed voelen
Corona veranderde jouw leven waarschijnlijk plots heel sterk: niet meer naar school, geen bezoekjes meer aan je familie, mensen die ziek worden of overlijden, niet meer buiten spelen op het speelplein in de buurt, je ouders die thuiswerken,⊠Dat je dan een beetje angstig, onzeker, boos of somber wordt, is wel begrijpelijk en normaal. Wanneer dit meer dan een beetje is of deze gevoelens erg lang blijven duren, dan spreek je hier best over met je ouders of iemand anders die je vertrouwt, zodat je hulp kan krijgen.
JOY vindt het belangrijk dat alle kinderen en jongeren goed kunnen blijven opgroeien en zich goed in hun vel kunnen blijven voelen, ook in deze speciale tijden. Daarom dringen wij er bij de overheid op aan dat ze goed nadenken over toekomstige maatregelingen, zodat die de rechten van kinderen en jongeren respecteren en het goed opgroeien van kinderen en jongeren centraal zetten.
Om op een juiste manier op te groeien tot een volwassene is er veel meer nodig dan je lichaam dat groeit.
Groot worden doe je op verschillende manieren die allemaal even belangrijk zijn. Ze houden elkaar als het ware in evenwicht en maken van je ontwikkeling een unieke reis.
Zo groeit je lichaam niet alleen of leer je kruipen, rechtstaan, wandelen, lopen, een pen vastnemen en schrijven. Je lichamelijke ontwikkeling.
Je leert ook denken, problemen oplossen en je eigen studiemethode ontwikkelen om dingen beter te onthouden. Dit is je cognitieve ontwikkeling.
Daarnaast hebben we als mens emoties die we leren ontdekken, hoe ze onszelf en andere beĂŻnvloeden en hoe we hiermee moeten omgaan. Ook identiteit en zelfvertrouwen opbouwen is je emotionele ontwikkeling.
Door veel te spelen en bij andere kinderen en mensen te zijn, leer je met anderen om te gaan, vrienden maken, een relatie starten, elkaar vertrouwen, hoe jezelf te gedragen in bepaalde situaties en welke reacties je gedrag kunnen uitlokken. Dit is je sociale ontwikkeling.
Groeien en jezelf ontwikkelen moet je in een veilige omgeving kunnen doen. Een omgeving die door deze veiligheid je de vrijheid en het vertrouwen kan geven je eigen weg te zoeken.
Sommige kinderen of jongeren zijn meer kwetsbaar dan anderen. Dit kan door een ziekte, het hebben van bepaalde problemen, je ouders die weinig geld hebben of nog zoveel meer. Dat maakt je als kind of jongere niet slechter dan de andere kinderen. Maar het geeft je wel extra uitdagingen waarbij het de taak van volwassenen is om je hierbij meer te helpen.
En daarnaast groei je als kind en jongere niet alleen op, maar doe je dit in een gezin of de plaats waar je woont. Dit kan voor iedereen wat anders zijn en daarom spreken we eerder van de gezinscontext. Alles wat er binnen je gezinscontext gebeurt met de mensen rondom je, hebben ook een invloed op jouw ontwikkeling.